Visning av häst etc.

Vad händer när jag kommer till premieringsplatsen?

När du och din häst anländer till premieringsplatsen så skall du först och främst gå till sekretariatet och anmäla att du kommit, samt skriva under hästägarförsäkran. Detta görs innan du har lastat ur!! Därefter kan du lasta ut din häst och låta den kika runt och acklamatisera sig, det kan vara nog så spännande för en unghäst att komma till ny plats med nya hästar så ta god tid på dig och försök vara så avslappnad och ungefär som hemma.

Därefter är det mätning av mankhöjden för 3-åriga ston och valackar. 1- och 2-åringar mäts inte. På hästar äldre än 3 år mäts också bröstomfång, skenans bredd och knäets omkrets. Mätlappen skall du ha med dig in på visning och på uppmaning lämna över till domarsekreteraren alternativt om måtten skrivs upp hos mätmannen och de vidarebefordrar dessa till premieringsförrättaren, det får du information om på plats. Efter mätningen är det dags för körprov om du skall göra något sådant med din häst. Var väl förberedd och i god tid så du slipper stressa, det kan uppstå väntetid om det är många som skall göra körprov. Därefter är det dags att invänta tiden för just din häst att få komma in i visningsringen. Var uppmärksam på vem som är före dig och vilket startnummer du har så underlättar det ruljansen och visningen går smidigare. Lycka till!

Hur visar jag min häst?
Utrustning häst:
Hästar som är 2 år och äldre visas i träns,  föl och ettåringar får visas i grimma. Nummerlapp skall sitta väl synlig på vänstra sidan av hästens huvud.
 
Utrustning visare: 
Hel och ren klädsel, gärna mörk tröja med krage och passande byxor (ej shorts/kjol!!) samt lämpliga skor att springa i. Hjälm, handskar, och ett spö är inget krav men underlättar visningen och visar att man sätter säkerheten främst.
 
Uppställning:
Visningen börjar med uppställning framför domaren med hästen öppen mot domaren- alla 4 benen syns. Visa gärna hästens manfria sida mot domaren, det underlättar bedömningen. Visaren står framför hästen med en tygel i var hand ca 2 dm under bettet. När domaren går runt hästen, kliv åt sidan så att domaren kan se hästen framifrån och ställ om när domaren vill se hästen från andra öppna sidan. Var uppmärksam på domaren och hästen! Se till att hålla ett gott avstånd till domaren och dess sekreterare, ingen domare gillar att få en häst i knä't. Var också uppmärksam på när det är din tur, ingen gillar att vänta, varken domare eller andra deltagare.
 
Visning: 
Enligt anvisning från domaren skall hästen starta på rakt spår i skritt och vänder till höger på uppmaning från domaren. Vänd hästen ifrån dig. Vanligt är att du först skrittar fram och tillbaka, därefter efter domarens anvisning visas trav med enhandsfattning, båda tyglarna i höger hand, smyg igång i ca 5 skrittsteg och accelerera. Det är viktigt att hästen bjuder framåt och att du blir kvar i positionen vid hästens bog! Håller tyglarna ca 2 dm under bettringarna, ett pekfinger mellan tyglarna. Tygeländen i vänster hand. Ta ögonmärke, se till att hästen går på rakt spår. Visarens uppgift är att visa hästen på bästa sätt och själv störa så lite som möjligt! Träna på att vara följsam och att hästen är uppmärksam på ditt kroppsspråk. Ta till vara på gångarterna. Hästen ryktad i uppvisningsskick och väl förberedd på uppgiften, börja träna i tid! Lycka till!

Om din häst ingår i en åldersgrupp med flera hästar i samma ålder så börjar och slutar visningen med att ni går på ring i nummerordning. Håll koll på ditt nummer och din position. Om du har en häst som skrittar med längre steg än övriga så håll ut i kurvorna så att din häst får en chans att visa sina gångarter. Om du har en häst som skrittar med lite kortare steg så tänk på att hålla ett lagom avstånd till både framförvarande och bakomvarande, gå inte och sov, utan skritta aktivt.

Frivilligt körprov för treåringar
När din häst är 3 år och visas på premiering, så kan du välja att utföra ett s.k. FKP, dvs ett frivilligt körprov för treåringar. Din häst visas också och bedöms exteriört. Regler för FKP kan du läsa om här!

Körbarhetsintyg
När din häst är 4 år och visas på premiering, så kan du välja att utföra ett s.k. KBI, dvs ett körbarhetsintyg. Din häst visas också och bedöms exteriört. Regler för KBI kan du läsa om här!

Hur går det till när jag vill stamboksföra mitt sto?
Stoet skall vara lägst 4 år gammal med minst en levande avkomma införd i grundstambok avd I alternativt med levande avkomma under 6 månader berättigad till införande i Grundstambok Avd I.
 
Stoet skall visas med föl av godtagbar kvalitet vid sidan, eller att hon lämnat äldre avkomma införd i grundstambok avd I visad vid samma tillfälle, eller intyg om äldre avkommas meriter vid tidigare premiering, tävling eller dylikt.
 
Ston skall mätas avseende mankhöjd, bröstomfång, framknäomfång och bredd på framskena
 
Godkänt körprov skall avläggas vid avelsvärderingstillfället oavsett tidigare avlagda körprov, det vanligaste är att man kör en liten bana med en kälke/doning med ett lättare lass. Om stoet utför KBI vid 4 års ålder räknas detta som bruksprov för stamboksföring förutsatt att stoet i samband med KBI-körningen också stamboksförs. I övrigt, se storeglementet